Muzička preporuka – Hanni El Khatib

Ako bismo sudili samo po imenu izvođača, rekli bismo da se radi o nekom sirijskom šansonjeru u čijim pesmama je svaka druga reč ‘Habibi’ i gde u pozadini spota igraju sultanove konkubine. Garage rock-er i bluzer palestinsko-filipinskog porekla sa adresom u Los Anđelesu bi bio šesnaesti izbor.

Za Hanija redakcija saznaje na sledeći način. Redovno skidamo Kalifornikaciju (potajno se nadamo da ćemo od Henka Mudija naučiti zavodničke veštine), sezona 5, epizoda 9, kraj same epizode, Henk pobednički odlazi u noć, čuju se početni taktovi pesme…

 

 

Opijeni smo jednostavnošću. Moćan rif, nenametljiv bubanj, izgrebana solaža, glas koji vuče na Džeka Vajta. Ovo je rok, pravi…pre nego da evoluira u ’30 seconds to Mars”. Sa skepsom gledamo s desne strane YouTube-a i ostale El Khatibove stvari. Usralo ga je sa You Rascal You (inače obrada svingerske stvari iz 20-ih godina), mislimo cinično. Osim toga, ono nije njegov tekst. Kako neko ko se zove Hani može da pravi dobru muziku (ne računamo našu pevaljku Sonju Mitrović Hani):

 

Kupljeni smo za sva vremena. Navučeni. Ne samo da lik zna da svira nego ume i da napiše respektabilan tekst. Rečima jedne moje Fb drugarice: ”Baci pogled na lyrics, ima tu neku poruku”.

Da vas ne smaramo detaljima. Lik ima jedan album (Will the Guns Come Out ,2011)
i dva singla ,Dead Wrong (2010) sa elementima surf-roka (Bič Bojsi, jeeee) i Build, Destoy, Rebuild (2010). Osim toga, njegove stvari se pojavljuju i u reklamama za Nike i Nissan Qashqai. E sad, to što mi ne verujemo automobilu koji se zove Kaškai je druga priča. Obrada pesme ”Human fly” od Cramps-a koja se pojavljuje u reklami nadmašuje original.

 

Obavezno poslušati još i ”Loved one” i ”Grizzlies, Pickles & Whiskey”. Koliko god isklišeizirano zvučano, Hanni el Khatib nas vraća korenima roka, prašnjavim garažama, rifovima koje može da odsvira i prosečni kosijaner od 15 godina, smer Metaloglođač, da bi impresionirao jedinu cavu u razredu. Pa jebem mu sve, nije li to i poenta?